Махат сергии от Женския пазар
Махат сергии от Женския пазар / снимка: БГНЕС, архив
Махат сергии от Женския пазар
49673
Махат сергии от Женския пазар
  • Махат сергии от Женския пазар

Към края на февруари или началото на март ще започне премахването на 65 сергии в части от Женския пазар, каза главният архитект на София Петър Диков.

Поетапно, след провеждане на процедура за избор на изпълнител на реконструкцията на пазара, ще се премахват и още сергии. Междувременно ще бъде въведено ограничение договорите с наемателите да се включват само до стартирането на процедурите, в противен случай общината ще трябва да плаща обезщетения, съобщи още главният архитект на столицата.

За премахването на първите 65 сергии от пазара ще се ползват заделените пари за премахване на незаконни сгради, които са около 150 000 лева.

Между 5 и 6 млн. лв. ще струва отчуждаването на трасето от Цариградско шосе до Летище София, където ще се строи участък от столичното метро. Това прогнозира още главният архитект Петър Диков. Той обясни, че е направено всичко възможно голяма част от терена да не се отчуждава, а в друга се преговаря със собствениците за право на строеж само на
стъпките на метрото. По този начин е намалена сумата, която ще трябва за отчуждаване, а засегнати от това ще са около 100 имоти, каза още Диков.