Кражба на трансформаторно масло остави част от кв. Враждебна без ток
Кражба на трансформаторно масло остави част от кв. Враждебна без ток / Guliver/Getty Images

Кражба на трансформаторно масло е причината вчера в 15.00 ч. 100 клиенти на ЧЕЗ да останат без електрозахранване в продължение на пет часа в столичния квартал "Враждебна".

Вследствие на посегателството изгоря трансформатор на компанията на стойност 23 000 лева. С цел обезопасяване на работата, по време на подмяната му беше прекъснато електрозахранването на още 2200 потребители за 45 минути, съобщиха от дружеството.

Това е третата кражба на трансформаторно масло тази седмица. Само преди два дни беше източено маслото от два работещи трансформатора в Бухово. Вследствие на кражбите изгоряха съоръжения на обща стойност 35 000 лв. С това щетите само от този тип кражби тази седмица достигат 60 000 лв.

"За пореден път става ясно как от кражбите страдат редовните клиенти на ЧЕЗ, на които им се налага с часове да стоят без ток. Крадците явно са се чувствали достатъчно уверени, за да източат маслото през светлата част на денонощието. Призоваваме за строги наказателни мерки и нетърпимост към този род престъпления", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

През 2015 г. вследствие на кражба на 30 000 л масло бяха повредени 54 трансформатора. Преките и непреки щети в резултат на тези посегателства възлизат на общата стойност от 2,2 млн. лева.