/ БГНЕС
Ако бъде установена техническа неизправност, колите ще бъдат спирани от движение
Екипи на КАТ и Столичен инспекторат започват от 12 февруари засилени съвместни проверки за замърсяващи автомобили в София. 

Ако бъде установена техническа неизправност, колите ще бъдат спирани от движение, стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти днес.

Въздухът в София отново е опасен, но недостатъчно за “зелен билет“

"Добре е всички водачи и собственици на автомобили да обърнат внимание и да проведат автомобилите си в добър технически вид", добави тя.

"Всички трябва да сме наясно, че ако продължаваме да караме замърсявщи автомобили и шофьорите не си почистват гумите, след като излизат от обекти и строежи, целият прах го дишаме ние и децата ни", продължи Фандъкова.

София отново е на 18-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха

Екипи на КАТ и Столичен инспекторат ще проверяват техническата изправност на очистващата инсталация на автомобилите, както и чистотата на ходовата част на тежкотоварни камиони, като целта е да не се допускат превозни средства, които замърсяват въздуха.

Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които общината закупи и предостави на КАТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция.