Кастрационен център в Банкя започва работа през септември?
Кастрационен център в Банкя започва работа през септември? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Кастрационен център в Банкя започва работа през септември?
55477
Кастрационен център в Банкя започва работа през септември?
  • Кастрационен център в Банкя започва работа през септември?

Очаква се през септември да заработи кастрационният център за бездомни кучета в Банкя, който ще се направи със средства от неправителствената организация „Четири лапи”. Това съобщи в интервю за Дарик Явор Гечев от фондацията.

Общината се е договорила с две неправителствени организации да предостави терени за построяването съответно на кастрационен център и приют за кучета, обясни вчера общинският съветник Малина Едрева от ГЕРБ, по време на публично обсъждане на проблемите на София.

„Имаме принципна уговорка със Столична община да бъде изграден кастрационен център в съществуващата вече ветеринарна клиника в Банкя, който ние ще оборудваме, ще регистрираме като клиника и ще започнем да работим вътре с наш екип и наши средства”, заяви Гечев.

„Идеята е този кастрационен център да покрие северозападните квартали на София, тъй като логистично не са разпределени добре нещата в София и всички приюти са или в източните, или в южните части на града и така северозападните остават доста далеч от най-близките кастрационни центрове и приюти и трудно се покриват от екипи на „Екоравновесие” и други неправителствени организации”, обясни още той.

„Нашият капацитет е поне 20 животни на ден да бъдат обработвани, стига да могат да бъдат залавяни. Идеята е да работим и с наш екип за залавяне на животни, и с екип на „Екоравновесие”, уточни Гечев.

По думите му в този център ще има една операционна, други помещения за работа с животни, боксове за следоперативен престои на животните. „Оборудването по наши изчисления, без да включва колата за транспорт, е 10 000 лева, което е минималното оборудване, за да го регистрираме клиниката”, изтъкна Гечев.

От „Анимал Рескю” съобщиха за Дарик, че все още не са уточнени параметрите на бъдещия приют, който ще изграждат със съдействие на общината, но се работи. Задействан е въпросът с кастрационният център обаче.