/ БТА
На плакетите са изобразени петте олимпийски кръга, покрити с кристали
„Диамантените момичета“, както бяха наречени състезателките от предходния ансамбъл по художествена гимнастика, които успяха да спечелят златни медали на Олимпиадата в Токио, казаха последно „Довиждане“ на своите треньори. Това се случи на специална кратка церемония в столицата.

Огън и фойерверки в „Арена Армеец“ на прощаване с диамантените момичета (СНИМКИ)

На нея президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева раздаде почетни плакети на олимпийските ни шампионки – Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

На плакетите са изобразени петте олимпийски кръга, покрити с камъни Сваровски.

БТА

Освен на момичетата, Раева връчи същите отличия и на треньорите Весела Димитрова и Михаела Маевска. Плакети получиха и всички първи треньорки и последвали треньорки, както и клубовете, в които са тренирали като малки олимпийските ни шампионки. Това бе първото по рода си до момента награждаване, което се превърна в едно емоционално изпращане на шампионките.

Това, което споделиха те пред DarikNews.bg е, че са получили покана от страна на Франция, където се очаква да отидат това лято, за да предадат своя опит на по-млади гимнастички там.

„За първи път и петте заедно ще направим Master клас ансамблово. Очакваме го с нетърпение. Тези класове представляват провеждане на тренировка. Може би ще покажем как самите ние сме провеждали нашите и ще обменим опит с деца", каза пред нашата медия Ерика Зафирова.

Момичетата загатнаха, че може би българската публика ще ги види още веднъж отново заедно на събитие, но засега всичко се пази в пълна тайна.

„Преди дни петте се върнахме от Боровец, където имахме ски курс от НСА. Всяка една от нас учи там, но сме доста изостанали, защото по време на състезателната ни кариера нямахме възможност да отидем на всички тези курсове, тъй като има опасност от травми. Този път бяхме заедно, както и на следващите два курса също ще бъдем заедно. Повечето от нас не се бяхме качвали на ски, но се справихме доста добре. Сега искаме да ходим заедно на ски и извън тези курсове. Аз би трябвало да се дипломирам в НСА тази година. А догодина ще запиша и „треньорски“ профил", каза пред DarikNews.bg златното момиче Ерика Зафирова.

БТА