Количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените, казва столичният кмет
"Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

По думите ѝ "Топлофикация София" е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които "Топлофикация" купува газ.

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", допълни Йорданка Фандъкова.

Тя беше категорична, че не може повече да се увеличава цената за гражданите. "Дългосрочното решение е модернизация на "Топлофикация", създадена е работна група", добави кметът на София.

Фандъкова: Работна група изготвя план за оздравяване на „Топлофикация-София“

Според нея не се допуска смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

"Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. "Топлофикация" е в регулаторен капан. Необходимо е изграждане на нова мрежа - инвестиции от около 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените, както някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли, са вече доста високи за гражданите, те вече го усещат в сметките си за топлата вода", добави Йорданка Фандъкова.

„Топлофикация-София“: Спазили сме закона за ДДС в общите фактури

По думите ѝ трябва да бъдат предвидени компенсации за газа, не само за тока.

"Трябва да се гарантира нормалната работа на училищата и детските градини, да не се допускат дървени ваканции", каза още Йорданка Фандъкова.
Тя коментира и темата с мигрантите. Йорданка Фандъкова поясни, че няма извънреден натиск към града.

"Има покачване на броя на мигрантите, минават транзитно през София. СДВР и Общинска полиция ще патрулират на най-рисковите места - Лъвов мост, площад "Бански", заяви Фандъкова.
БНТ