/ iStock/Getty Images
Поискала съм до края на деня екипите на „Топлофикация“ и Министерството на финансите да изяснят окончателно въпроса откога се начислява девет процента данък добавена стойност (ДДС) при изравнителните сметки. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя смята, че е важно гражданите да бъдат уведомени, а при необходимост – сметките да бъдат коригирани. Кметът припомни, че с промени в закона от началото на юли ДДС на потребената топлинна енергия е девет на сто.

Министърът на финансите отговори за начисления ДДС в изравнителните сметки на „Топлофикация“

Фандъкова заяви, че е получила уверение от служебния министър на енергетиката, че има достатъчно количества газ.

„Ако цените останат такива, каквито са в момента, изчисленията на експертите са, че нови 500 милиона лева ще бъдат натрупани до края на годината заради разликата в цените, на които „Топлофикация“ купува газ - около 300 лв. за мегаватчас, и на които продава - около 120 лв. за мегаватчас, коментира тя.

На въпрос за евентуална национализация на "Топлофикация", Фандъкова припомни, че собствеността на дружеството е 100 процента общинска. Кой е собственикът, ще бъде решено от общинския съвет и Министерството на финансите така, че да бъде най-удобно за по-бързото реализиране на плана за модернизация, отбеляза още столичният кмет.

„Топлофикация-София“: Спазили сме закона за ДДС в общите фактури

Фандъкова провери изпълнението на дейностите по облагородяване на т.нар. кална точка в кв. „Света Троица“. Тя отбеляза, че 59 пространства са били облагородени за две години. Само за тази година се изпълняват 39 проекта във всички 24 района на София. Фандъкова каза, че премахването на калните точки цели подобряването на качеството на въздуха и облагородяването на междублоковите пространства. Мястото, което тя посети днес, е превърнато в квартален паркинг със засадени нови дървета, очаква се да бъде засадена и трева. Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов каза, че отнема около месец да се изпълни проектът.