/ БГНЕС, архив
Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в Столичния общински съвет ще подкрепи най-консервативния подход за Подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина - никакво строителство. Ако това не се случи, ще върна решението. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че в Столичната община има ясна и категорична позиция по темата. "Като чета заглавия в медиите за Борисовата градина, и ми се изправя косата - застрояване, презастрояване".

Ремонти в София през лятото - вижте къде


Вчера общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева заяви в медиите, че "в Борисовата градина ще се строи, и то много".

Ще се застроява, ако тези общински съветници, които пишат тези неща, гласуват да се застроява. Те са общински съветници, политици, те взимат решения. Ако гарантират да подкрепят най-консервативния подход, аз ще им благодаря, каза Фандъкова.

В Университета за архитектура, строителство и градоустройство ще се състои първото обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина. Автор на проекта на ПУП е арх. Атанас Ковачев и неговото студио.

Започват ремонти на големи пътни участъци в София

Кметът Фандъкова припомни, че проектът на арх. Ковачев спечели след конкурс за избор на проектант и това е най-консервативният от всички проекти за Борисовата градина, участвали в конкурса. Едва след общественото обсъждане, довечера предстои обсъждане в общинския съвет, каза Фандъкова. Моята позиция като кмет, която ще защитавам, е категорична и ясна. Запазване на Борисовата градина и гарантиране липсата на застрояване, каза кметът. Тя ще настоява "Спортна София" и конната база да си останат там, където са в момента. "Никакви климатични училища, няма необходимост от такова нещо", каза кметът.
БТА