Фандъкова чака експертите, за да предприеме действия за „Топлофикация”
Фандъкова чака експертите, за да предприеме действия за „Топлофикация” / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Първият пакет от мерки, които се предприемат срещу нарастващото недоволство срещу „Топлофикация-София", вече е приет - отпадане на лихвите върху прогнозни сметки. Работи се по втория. Това заяви в интервю за bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че мерките са одобрени на срещи с представители на протестиращите и на потребителските организации. Разглеждат се всички предложения, сред които има и неизпълними, но за останалите трябва да се произнесат техническите и юридическите експерти, добави още столичният градоначалник.

Фандъкова допълни, че се работи по предложения за индивидуални договори в сградите с хоризонтална инсталация, за въвеждане на ежемесечен отчет по няколко варианта - дистанционен и самоотчет, за таван на сградната инсталация и за по-справедливо изчисление на сметките.

Кметът на София обясни, че има назначен финансов одит за 2012 година, който ще бъде разширен и в годините назад. Именно това притеснило общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който постоянно я атакувал със „сензационни новини", които тя вече знаела и била предприела мерки за разрешаването им. Кметът припомни, че когато дружеството е било държавно, не е имало кой да си поиска сметки за милиони и след изтичането на тригодишна давност те вече са несъбираеми.

По повод поисканите оставки на кметовете на два столични района тя коментира, че в „Изгрев" районният градоначалник е разпределял без правила икономии от Фонд „Работна заплата". В „Триадица" имало злоупотреби с обществени поръчки.

На слуховете, които определиха Йорданка Фандъкова за премиер на служебното правителство, тя отговори, че не е разговаряла с президента, има работа в общината и не може да подведе доверието на хората, които са й го гласували.