Експерти изследват сградата на Класическата гимназия след ремонта
Експерти изследват сградата на Класическата гимназия след ремонта / снимка: БГНЕС

Две независими експертизи ще изследват от 20 февруари ремонтираната сграда на Класическата гимназия в квартал „Модерно предградие”, съобщиха от Министерство на културата. Пробите от стените на училището ще бъдат взети от компетентните органи, които единствено имат право да извършват подобни измервания и експертизи.

Експертизите ще бъдат извършени от „Център по обществено здраве и анализи”, Дирекция „Аналитични лабораторни дейности” към Министерство на здравеопазването и от Национален институт за европейски изследвания към Министерство на регионалното развитие. Очаква се отговор и от лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия, подчертават от културното ведомство.

При вземането на пробите от ремонтираната наскоро с европейско финансиранe училищна сграда на ул. „Баба” ще бъдат поканени представители на училищното настоятелство, както и медиите.

Предстои да се вземе държавническо решение за бъдещето на Класическата гимназия, което ще гарантира здравето и живота на децата, както и ще  възстанови нормалния учебен процес в това елитно училище, подчерта министъра на културата Петър Стоянович.