Доставяме 20 употребявани трамвая от Чехия
Доставяме 20 употребявани трамвая от Чехия / снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание доклад за сключване на договор за доставка на 20 употребявани трамвая от Чехия за нуждите на „Столичен електротранспорт” ЕАД.

Цената за 20-те трамвая е 760 000 лв. и включва доставката от Прага до София на стойност 10 000 лв., посочи пред журналисти Зафир Зарков (ГЕРБ), вносител на доклада. Сумата ще бъде заплатена от „Столичен електротранспорт” на чешкото дружество. Той каза, че 27 000 лв. за един трамвай е много добра цена, направо подарък, тъй като чисто нов трамвай струва над 3 млн. лв. Трамваите ще бъдат доставени в началото на следващата година и най-вероятно ще обслужват линия номер 22.

Зарков каза, че ще бъдат заменени най-старите, над 50-годишни трамваи, които все още са в експлоатация в столицата. Значително ще се подобри качеството на обслужване на пътниците, ще се намали и шумовото замърсяване, посочи Зарков.

Той каза, че 20-те трамвая в момента се движат в Прага и е получено уверение, че нямат нужда от ремонт за няколко години. Общинският съветник обърна внимание, че трамваите ще могат да бъдат експлоатирани изключително дълго време. При трамваите не е като при автомобилите, 17-годишен трамвай, не означава 17-годишен автомобил, подчерта Зарков. Той посочи, че стари трамваи се използват в много европейски градове като аткракциони и връзка с миналото.

В Прага тези 20 трамвая не са най-старите, има и 30-годишни, каза Зарков. Той увери, че не трябва да има никакви опасения относно качеството им.

Зафир Зарков припомни, че предстои и доставка на 28 швейцарски трамвая. Те са дарение и също ще пристигнат в началото на 2016 г.

Източник: БТА