Догодина местят КАТ и ремонтират Женския пазар
Догодина местят КАТ и ремонтират Женския пазар / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Догодина местят КАТ и ремонтират Женския пазар
56592
Догодина местят КАТ и ремонтират Женския пазар
  • Догодина местят КАТ и ремонтират Женския пазар

Софийският КАТ и Софийският Окръжен КАТ ще бъдат обединени в една сграда и преместени на бул. Цариградско шосе още догодина. Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков.

Арх. Диков не пожела да уточни къде точно ще бъде новата сграда на пътна полиция, но още през 2008 година се говореше, че мястото е запланувано да е при борсата за коли на Горубляне. В момента КАТ се намира в кв. Дървеница, а окръжната пътна полиция е в кв. Слатина.

Работи се усилено преместването да стане в най-кратки срокове, каза още арх. Петър Диков: "Мястото, което е в момента не отгаваря на изискванията".

Все още обаче няма проект за преместването, защото още се работи по градоустройството, обясни още главният архитект. "Там има маса проблеми с водата, с канала, както е навсякъде, но това е една процедура, която иска време".

Арх. Диков постави и още един срок за догодина. През 2013 г. трябва да започне модернизацията и реконструкцията на Женския пазар. "Работим по бизнес плана за кандидатстване за финансиране по "Джесика" и се надявам, че до края на годината ще се проведе търг за изпълнител и ще се започне реконструкцията. Говоря за цялостната реконструкция, говоря да изринем всичките тия гадни бараки и сергии и да ги направим като за центъра на столицата".

Сергиите на пазара са махнати почти изцяло, останали са само бараките по средата, които са там отдавна.

Пазари "Възраждане" подготвят качествен бизнес план за кандидатстване по програма "Джесика", каза още Диков и изрази надежда, че Женският пазар ще е първият реконструиран по нея.