София-град влезе в червената зона с над 250 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. В петък заразените в столицата на двуседмична база са 255.92 на 100 хиляди души. Варна и Бургас също са близо до влизане в червения етап по този показател. 

14-дневната заболеваемост за страната в петък достигна 153.9 на 100 хиляди души. България е в жълтото второ ниво по този показател. 

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Източните Регион 3 и Регион 5 преминаха в първия етап от Плана за справяне с пандемията. Промяната засяга областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. 

карта региони
coronavirus.bg


Планът за справяне с пандемията е актуализиран в четвъртък, съобщиха по-рано през деня от Здравното министерство. Планът предвижда конкретни мерки и действия, които да се налагат на регионално или национално ниво, в зависимост от етпа, в който се намира конкретен регион. Ако един регион влезе в най-тежкия /четвърти етап/ от разпространението на пандемията, цялата страна ще влиза в извънредна епидемична обстановка. 

Какво е разписано в новия план и какви мерки предвижда, четете тук