14 са областите в жълтата зона с над 100 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души за 14 дни. Това показва справка в системата на здравните власти. Двуседмичната заболеваемост стигна 144.61 заразени на 100 хиляди души. 

КАРТА НЦЗПБ
НЦЗПБ

В жълтата зона по този показател влезе и област Монтана и се присъедини към областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град, Стара Загора и Ямбол. 

Без промяна е картата на епидемичната обстановка по региони, която разделя страната на пет региона и пет етапа, които регламентират мерки по Плана за справяне с пандемията. 

карта региони
coronavirus.bg

По-рано през деня след среща между премиера в оставка Кирил Петков и здравните власти, стана ясно, че Планът за справяне с пандемията ще бъде актуализиран спрямо промените в Закона за здравето и етапите вече ще са шест

Към момента повечето области са в нулевия етап, а няколко са в първи етап, увери Петков

Все още няма яснота какви мерки ще бъдат разписани в различните етапи на новия план. Здравните власти обаче са категорични, че няма да се налагат затваряния на бизнеси, зелени сертификати и ограничения в пътуванията