Част от Женския пазар в София да стане улица на занаятите, иска общински съветник
Част от Женския пазар в София да стане улица на занаятите, иска общински съветник / снимка: БГНЕС, aрхив
Част от Женския пазар в София да стане улица на занаятите, иска общински съветник
65442
Част от Женския пазар в София да стане улица на занаятите, иска общински съветник
  • Част от Женския пазар в София да стане улица на занаятите, иска общински съветник

Част от Женския пазар да се превърне в улица на занаятите. Интересното предложение идва от общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Идеята е по протежението на бул. "Стефан Стамболов" до ул. "Екзарх Йосиф" пазарът да бъде премахнат, като освен занаятчийска улица, да се помисли и за прехвърлянето на част от книжарите от площад „Славейков". От ВМРО засегнаха и други наболели проблеми на Столична община, като готвената промяна в наредбата за преместваемите обекти и рекламните съоражения, както и концесионния договор със „Софийска вода".

По думите на Ангел Джамбазки на Женския пазар трябва да бъдат оставени само сергиите за плодове и зеленчуци и да бъдат премахнати всички търговци на евтино бельо и китайски стоки. „Женският пазар е средище на тежка престъпност, средище на контрабанда, средище на проституция, основно бюро за разпространение на наркотици в центъра на столицата. По протежението на „Стефан Стамболов" - от ул. „Кирил и Методий" до бул . „Екзарх Йосиф", да бъде премахнат и да се превърне в някаква улица на занаятите", предлага Джамбазки. По думите му това, което се опитва да направи в момента администрацията, е да запази дълбоко азиатския външен вид на пазара - "на гащи, чорапи, китайски ножчета, гарнирани с контрабандни цигари".

От ВМРО са притеснени и от предвижданите промени в наредбата на Столична община, която касае преместваемите обекти и рекламните съоражения на територията на София. По думите им това е опит за смачкване на дребните търговци в полза на големите вериги.

„Това са малки занаятчийски работилници, вестникарски будки и така нататък, това са семейства, които изкарват прехраната си за дълъг период от време", каза Джамбазки. Според общинския съветник с наредбата се предвижда нова вълна от конкурси, която ще увеличи наемите на тези хора и ще ги постави в тежко и несигурно положение дали ще могат да запазят работните си места и им вменява задължението да реновират своите обекти, съгласно приложени от общината схеми.

От партията отново засегнаха темата със „Софийска вода", като за пореден път повдигнаха въпроса за инициирането на местен референдум за прекратяването на договора с дружеството, който според тях не е изгоден за клиентите.