БСП алармира, че разрастването на неонацизма е опасно
БСП алармира, че разрастването на неонацизма е опасно / снимка: БГНЕС, архив

БСП предупреждава, че разрастването на неонацизма е опасно. Това се заявява в декларация на партията, разпространена от пресцентъра й, по повод на провеждането на т.нар. Луков марш в столицата.

Походът в центъра на София е демонстрация на идеологията на омразата и ненавистта, груб опит за исторически реванш и преклонение пред загиналия Трети райх, пише в декларацията на социалистите.

В нея се изразява възмущение от това, че Луковият марш се е провеждал всяка година с разрешение на кмета на София, като се посочва че „за първи път след остри реакции на обществото” кметът Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на марша, което е похвално действие.

Луковият марш не е единичен прецедент, пише в декларацията. „Вчера над 2000 футболни привърженици извършиха вандалски действия. Вместо мирно да протестират срещу връщането на Куршум джамия в Карлово на мюсюлманското вероизповедание, те хвърляха павета по полицаите, атакуваха с камъни и бомбички Джумая джамия в Пловдив по време на традиционната петъчна молитва”, се заявява в декларацията.

В нея се посочва: „Този акт е провокация от огромен мащаб, тъй като оскверни паметник на българското мюсюлманство и подложи на изпитание традиционната българска толерантност. Прибягна до най-опасния рецидив - разпалването на междуетнически конфликти”. БСП настоява „категорично и безкомпромисно, в рамките на закона, да бъдат озаптявани и в бъдеще, още в зародиш, подобни хулигански прояви, които взривяват етническия мир”.

Социалистите призовават „органите на сигурността да реагират с цялата строгост на закона на разрастващите се акции на неонацизма”. Такива опасни явления се раждат от дълбоката икономическа, финансова и политическа криза, от духовната безпътица и невижданото обедняване през последните 24 години, се посочва в декларацията. Неонацистките настроения отразяват и политически наследства от първата половина на ХХ век.

„Но те отразяват и насажданите по времето на управлението на ГЕРБ омраза, грубо партийно разединение и полицейски произвол. Тази политика, която употребява за свои цели човешкото разочарование и отчаяние, води до разруха и екстремизъм”, пише още в декларацията. БСП е убедена, че истинският път за изход от безпътицата е в новата политика на икономически растеж, на истинското социално осигуряване на гражданите, на разширяване на демократичните права. И затова партията застава зад оздравителните икономически, финансови и социални мерки, които кабинетът „Орешарски” предприема, се заявява в декларацията.