/ iStock/Getty Images
В Световния ден за борба с диабета (14 ноември) от 09.00 до 14.00 часа, във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА) лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол, съобщиха от ВМА.

Болните от диабет в България са 442 хиляди души

Всеки желаещ да получи консултация със специалистите може да го направи без предварително записване.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Една трета от диабетиците имат неоткрита сърдечна недостатъчност

Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" също организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин.

БГНЕС

Необходимо е предварително записване на тел. 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа. Не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки, съобщиха от лечебното заведение.

Изследванията и консултациите ще се проведат след 14.00 ч. по график в работните дни в периода 14–19 ноември 2019 г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на партерния етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.