/ iStock/Getty Images
Една трета от диабетиците имат недиагностицирана сърдечна недостатъчност. Това каза пред журналисти доц. Яна Симова, началник на Отделение по кардиология в "Аджибъдем Сити клиник".

Още едно действие на зеления чай – ефикасен срещу опасни болести


Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност много по-често и много по-рано от останалата част от популацията. Увреждането на сърдечния мускул може да настъпи още в преддиабетното състояние. Повече от две трети от диабетиците имат данни за сърдечна недостатъчност дори само пет години след поставяне на диагнозата диабет, допълни лекарят. Сърдечната недостатъчност много често остава недиагностицарана навреме. Симптомите на заболяването са умора, задух, непоносимост към физически натоварвания, задух в легнало положение, загуба на апетит, но повишаване на телесното тегло заради задържане на вода в организма, отоци в ходила, глезени, колена. По-голям риск от развитие на сърдена недостатъчност има сред диабетиците с по-високо телесно тегло и с повишено кръвно налягане, добави още доц. Симова.


Киселото мляко е полезно за...


Хроничната бъбречна недостатъчност настъпва неусетно, също като сърдечната недостатъчност, каза доц. Александър Шинков, ендокринолог в столичната болница "Акад. Иван Пенчев".

Болестта засяга много хора и е прогресираща. По думите му, ако остане недиагностицирано или не се лекува, заболяването напредва. Симптомите на хроничната бъбречна недостатъчност са умора, отпадналост, загуба на тегло, повишаване на кръвното налягане, болки по мускули и кости, нарушен сън, задух, задръжка на течности, посочи още доц. Шинков. Половината от случаите на хронична бъбречна недостатъчност се дължи на захарен диабет. При настъпване на сериозна увреда на бъбреците пациентите се нуждаят от хемодиализа.


Завишение на инфаркти заради мръсния въздух?


Съвместното засягане на сърцето и бъбреците при пациентите с диабет се нарича кардиоренална болест. Близо сред 60 на сто от диабетиците се среща едновременно засягане на сърцето и бъбреците. Когато диабетик има сърдечна недостатъчност, два пъти се повишава рискът от засягане и на бъбреците, каза още д-р Симова.
БТА