/ iStock/Getty Images
Китайски учени установиха, че зеленият чай може да се използва за клетъчна терапия, при която специфично вещество активира група вкарани в организма стволови клетки, съобщава сайтът MedicalXpress.

Зеленият чай помага в борбата с диабета и затлъстяването
 
Били изследвани свойствата на протокатехиновата киселина, която се произвежда от организма при консумация на зелен чай. Специалистите създали с помощта на генното инженерство човешки ембрионни бъбречни клетки, които се активират в присъствието на протокатехинова киселина, и ги вкарали у мишки. Гризачите погълнали зелен чай и в резултат клетките се активирали.
 
В рамките на други експерименти учените използвали протокатехинова киселина, за да се подобри технологията за генно редактиране CRISPR-Cas9, при която се внасят изменения в даден участък на ДНК.

Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай
 
Освен това у мишки и маймуни зеленият чай активирал клетки, които били имплантирани в панкреаса, за да се лекува диабет.
 
Клетъчна терапия се използва в борбата с наследствени болести и рак, както и срещу труднолечими сърдечносъдови, невродегенеративни и автоимунни заболявания.

И още:

Храните, които всяка жена трябва да похапва за красота и здраве (ВИДЕО)

Храните, които могат да променят гените ни (ВИДЕО)

Четири храни, които ни подмладяват

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА