Възможно е храните, които присъстват в менюто ни, да променят гените ни.

Храните оказват директно влияние върху нашия имунитет. Ако се храним правилно, ще имаме силен имунитет, а ако не внимаваме какво ядем – увеличаваме риска да боледуваме често.

Неправилното хранене може да причини и трайно увреждане на гените.

И отново начинът ни на хранене може да ни излекува.

Определени храни имат способността буквално да лекуват гените ни. Тези храни се наричат епигенетични модификатори. Вижте някои от тези храни:

Броколи

Броколите съдържат големи количества витамин С, К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В . Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк.

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха и рак на кожата, а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки.

броколи
Thinkstock/Getty Images

Чесън

Здравословните ползи на чесъна се дължат на това, че унищожава бактериите, гъбичките, чревните паразити, вирусите. Чесънът действа като естествен разредител на кръвта (антикоагулант), което го прави по-добър избор от аспирина.

Той е най-ефективното средство при настинка и грип, при високи нива на холестерола, има и способността да сваля кръвно налягане.

Подсилете имунната си система през есента, за да сте здрави през зимата (ВИДЕО)

Цитруси

Цитрусите са богати на витамини и антиоксиданти, особено на витамин С. Те са превенция срещу вирусните заболявания и настинките през зимата.
 

цитруси
Thinkstock/Getty Images

Канела

Канелата се използва от хилядолетия и като лекарство. Тя осигурява нормално храносмилане. Укрепва стомаха и нормализира нивото на кръвната захар.

Тя е широко използвана заради мощните си антимикробни средства.

Подправката оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, предотвратява образуването на кръвни съсиреци – тромби. Използва се при лечение на разширени вени.

Вижте още по темата:

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Десет храни с магически сили

Учените доказаха: с какъвто се събереш, сходна имунна система имаш

Пет факта за имунната система, които може би не знаете (ВИДЕО)

Как да подсилим имунитета си и да се предпазим от вируси?

Храните, които правят чудеса

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук