Учените доказаха: с какъвто се събереш, сходна имунна система имаш
Учените доказаха: с какъвто се събереш, сходна имунна система имаш / Thinkstock/Getty Images

Съвместното съжителство с друг човек може да накара телата на двамата души да започнат да функционират по сходен начин, показва белгийско проучване, цитирано от сайта "Science Аlert".

Най-вече сходствата започват да се проявяват при имунната система на хората, които живеят заедно, като най-вероятната причина за това е, че те споделят сходна храна, режим на упражнения и сън, както и една и съща тоалетна.

Изследователите са разгледали имунната система на 670 души в рамките на три години. Те са открили, че омъжените двойки с деца споделят 50% по-малко вариации в имунните си системи, отколкото сравнените на случаен принцип хора от сходна демографска група. Проучването не включва хора, които живеят заедно без брак, но според учените те биха показали сходни с женените двойки резултати.

При възрастните хора близо 25% от имунната система зависи от гените ни, а останалата част е подвластна на околната среда.

Известно е, че хора, които имат връзка, често пъти развиват сходни навици, наречени съпружеско съгласуване. Например злоупотребяващ с алкохола човек е склонен да пие по-малко, ако се събере с въздържател. Според проучването споделеният начин на живот, както и общите условия на живот като замърсяване на въздуха и бактериално ниво, имат директна връзка върху имунната система.

Друг важен елемент са и децата. „Лишаването от сън, стресът, хроничните инфекции и всички други предизвикателства на това да си родител причиняват много повече на тялото ни от това просто да ни посивее косата. Смятам, че всеки родител на дете в предучилищна или училищна възраст може да оцени ефекта, който едно дете има върху нашата имунна система", заяви Ейдриън Листън от Университета в Льовен.

Проучването на Листън и неговите колеги е установило, че съвместното съжителство и децата имат по-голям ефект върху имунната система от инфекции като настинка или гастроентерит, след които бактериите в нашето тяло се връщат в нормалния си състав.

Източник: БГНЕС