/ Thinkstock/Getty Images
Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Експерт: До 2.5 литра вода трябва да приемаме дневно
 
Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от университета Корнел.
 
Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.

Пластмаса е открита в питейната вода на пет континента

Зеленият чай е възхваляван като една от най-здравословните напитки на планетата
ThinkStock/Getty Images

Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три черен. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки.
 
Напитките са приготвени с 2,5 гр чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени. При черния чай видът на водата се отразява по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА