/ ThinkStock/Getty Images
Миниатюрни частици пластмаса, представляващи потенциална заплаха за човешкото здраве, са открити в питейната вода на пет континента - от "Тръмп тауър" в Ню Йорк до обществена чешма край брега на езерото Виктория в Уганда, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне
 
С течение на времето пластмасата се разгражда до миниатюрни частици, известни като микропластмаса. Наличието й е открито в 83 процента от 159 проби питейна вода, взети от различни краища на света - от Германия и Куба до Ливан и Индия, и анализирани от лаборатория в университета на Минесота.
 
"Ако попитате хората дали биха желали да ядат или пият пластмаса, те просто ще отвърнат "Не, що за глупав въпрос". Пластмасата може и да не е нещо, което искаме да поглъщаме, но го правим, независимо дали чрез питейната вода, бирата или сока. Пластмаса се открива в храната ни, в морската сол, в морските дарове. Никой не е в безопасност", казва Шери Мейсън от Щатския университет на Ню Йорк, един от съавторите на изследването.

Какви температури се очакват в световен мащаб през 2017 г.?
 
Бутилираната вода също съдържа миниатюрни частици пластмаса.
 
Ефектът върху здравето от поглъщането на микропластмаса все още не е проучен.

Природни катаклизми промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)

 
Изследвания с риби обаче са показали, че въпросните микрочастици потискат излюпването на хайвера, възпрепятстват растежа на потомството и го правят по-податливо на хищници, в резултат на което се увеличава смъртността на популацията.

Микропластмасата абсорбира токсични химикали от морската среда, които при поглъщането й се освобождават в телата на рибите и бозайниците.

Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО)

Редица проучвания са посветени на замърсяването на Световния океан с пластмаса. Настоящото обаче е първото по рода си, посветено на наличието й в питейната вода.
БТА