Зеленият чай помага да се справим със затлъстяването и намалява броя на възпалителните биомаркери
Зеленият чай помага да се справим със затлъстяването и намалява броя на възпалителните биомаркери / iStock/Getty
Учени от университета на Охайо установиха, че зеленият чай помага да се справим със затлъстяването и намалява броя на възпалителните биомаркери, съобщи сайтът MedicalXpress.

Редовното пиене на чай намалява кръвното налягане
 
В рамките на изследването специалисти преценили въздействието на 2-процентен екстракт от зелен чай върху организмите на мишки. Една група гризачи 8 седмици следвала хранителен режим с високо съдържание на мазнини, докато друга приемала нормална дажба храна. Всяка група била разделена на две части, едната от които приемала екстракт от зелен чай.
Учените изследвали телесното тегло на гризачите, резистентността им към инсулина и други показатели, свързани с транслокацията на ендотоксин в кръвта, количеството мастна тъкан, състава на чревния микробиом и възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.

Зеленият чай е полезен за мозъка
 
Оказало се, че консумацията на зелен чай допринесла мишките, които следвали хранителен режим с голямо съдържание на мазнини, да са с 20 на сто по-малко нарастване на теглото си и с по-малка резистентност към инсулина в сравнение с гризачите, които не приели екстракт от зелен чай.

Зеленият чай е възхваляван като една от най-здравословните напитки на планетата
Зеленият чай помага да се справим със затлъстяването и намалява броя на възпалителните биомаркери ThinkStock/Getty Images

Освен това зеленият чай възпрепятствал проникването на отделяния от някои бактерии ендотоксин в кръвта. Зеленият чай допринесъл също за подобряване здравето на чревния микробиом.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА