/ ThinkStock/Getty Images
Жадни ли сте? Вместо да се нахвърляте на сладки и газирани сокове и сиропи, които са с високо съдържание на калории и вредни съставки, изберете нещо по-полезно за вас и сърцето ви. Ние ви правим няколко предложения, с които гарантираме тонус, свежест и най-вече здраво сърце.
 
Вода
 
За къде сме без вода?! Когато в организма няма достатъчно вода, кръвта се сгъстява и сърцето се натоварва значително повече, за да я изтласка към всички кътчета на тялото. В резултат на това неколкократно нараства рискът от развитие на исхемична болест на сърцето и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Един от начините да разберем колко вода ни е нужна дневно - умножаваме килограмите си по 35 мл. Ако тежим 55 кг, добре е да пием 1,925 л, а при 70 килограма - 2,5 л вода дневно. Най-добре е да пиете вода преди всяко хранене. Може да си носите бутилката вода навсякъде с вас, докато това се превърне в навик.

ThinkStock/Getty Images

Чай
 
Хубаво е да си пийвате чай и ако е възможно без допълнителна захар. Препоръчваме зелен. Той е богат на антиоксиданти, които защитават от възпалителни процеси и възпрепятстват образуването на свободни радикали, което пък защитава от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксиданти има и в черния чай, но в зеления те действат значително по-ефикасно. Зеленият чай има уникално съдържание на витамини. В него се съдържат два пъти повече витамин С, отколкото в черния чай, а също и микроелементи, минерални и хранителни вещества. Чаят съдържа ценни елементи, като манган, цинк, калий, магнезий и подпомага да се поддържа всекидневният баланс на минералните вещества в организма. Неговата системна употреба намалява равнището на холестерола, пречи на свиването на кръвоносните съдове и така предотвратява атеросклерозата и възникването на инфаркти и инсулти. Той е много ефективен при хипертония препятства възникването на захарен диабет.

Thinkstock/Getty Images

Сок от нар
 
Чудотворното действие на нара е познато още от Древността. Този плод е като бомба с витамини за всеки сезон от годината. Съдържа големи количества витамин С, В6, В12 и Е. Богат е на магнезий, калций, желязо и калий. Семената и сокът от нар са полезни за сърцето и помагат за понижаване на лошия холестерол. Освен това сокът от нар има чудотворно действие върху високото кръвно налягане. В нормални количества нарът нормализира метаболизма и обмяната на веществата

ThinkStock/Getty Images

Червено вино
 
Червеното вино съдържа много кардиопротекторни съединения, които понижават нивото на холестерола в кръвта и възпрепятстват образуването на тромби. Червеното вино в неголеми количества помага да се повиши нивото на т.нар. добър холестерол, който защитава кръвоносните съдове и сърцето от увреждания.