ИСУЛ
ИСУЛ / пресцентър, ИСУЛ
Близо година и половина жената и живяла със силни болки в засегнатия крак
След близо година и половина, 74-годишна жена отново ще може да ходи в резултат на сложна операция на глезена, при която е използван иновативен пирон за фиксация. Този тип медицинско изделие се използва за първи път у нас и е метод за решаване на случаите, при които има тежка артроза на глезена.

Операцията е извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от екипа на проф. Пламен Кинов.

На 1 май 2021 г. възрастната жена е блъсната на пътя от лек автомобил, който почти минава през крака ѝ. В следствие на инцидента получава тежка фрактура на глезена.

Цял месец ще има безплатни профилактични прегледи за мъже в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

„Ударът беше толкова силен и неочакван, че съм изгубила съзнание. Като се събудих, глезенът ми висеше, държеше го само кожата на крака“, разказва пациентката. Следва транспортиране до болницата в Бяла Слатина, където се оказва, че в празничен ден няма нито ортопед, нито хирург. От там жената по спешност е закарана в многопрофилната болница в най-близкия областен град, където ѝ правят операция на крака. Тя обаче се оказва неуспешна и от тогава до сега, почти година и половина, жената на може да стъпва на оперирания крак, а болките са ужасни.

„В един момент осъзнахме, че нещо не е наред с възстановяването и започнахме да търсим информация къде могат да ми помогнат. Проф. Кинов ни беше препоръчан от познат на моята дъщеря, който живее в Италия. Оказа се, че професорът, който е спасил и неговата майка, е известен и в Италия. Много се радвам, че му се доверих. Надявам се това да е краят на мъките ми“, разказва през сълзи възрастната госпожа от с. Малорад.

Лекари от ИСУЛ представиха иновативен метод за глаукомна хирургия

„При прегледа на пациентката установих, че ставата е почти унищожена. Явно предишната операция не е успяла да възстанови ставата и в следствие на това пациентката беше развила тежка артроза. Обикновен пирон за фиксация в този случай нямаше да помогне и затова започнах да търся друг вариант. Радвам се, че подходът, който използвахме, се оказа успешен и днес госпожата беше изписана в много добро състояние. След 14 дни ще махнем конците, следва рехабилитация, която също можем да предложим в нашата болница, и тя ще може да продължи живота си нормално“, обнадежден е проф. Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.