/ iStock/Getty Images
В Столична община е получено заявление от управителя на „Диагностично-консултативен център XII - София“ ЕООД”, в столичния квартал „Люлин“ 9, с искане Столичният общински съвет (СОС) да даде съгласие за закупуване със собствени средства на медицинска апаратура - остеодензитометър на стойност до 70 000 лева, това се посочва в доклад до СОС, приет на днешното онлайн заседание на Съвета и публикуван на интернет-страницата на Съвета.

Като мотив управителят на ДКЦ 12 д-р Васил Василев е посочил, че дружеството има вече назначен специалист - ревматолог на трудов договор. До момента лечебното заведение не е използвало такава апаратура и има нужда от закупуването й, за да се извършва измерване на костната плътност.

Остеодензитометрията е метод, който се прилага в цял свят и е безспорен в диагностиката на остеопорозата. Специалистите препоръчват ежегодно измерване на костната минерална плътност и в случаите на проследяване на ефекта от провеждано лечение, се посочва в доклада.

На заседание от 9 февруари комисията по здравеопазване към СОС дава съгласие на лечебното заведение да закупи със собствени средства медицинската апаратура. СОС, като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала в лечебните заведения - общински еднолични дружества с ограничена отговорност, има правомощия да дава съгласие за закупуване на дълготрайни материални активи на стойност над 10 000 лв., се пояснява в доклада.
БТА