/ iStock/Getty Images
Реализирането на проекта "Люлин градина", който включва цялостна трансформация на 15 дка междублоково пространство в "Люлин" 6, ще струва 1,2 млн. лв., съобщи на пресконференция в Направлението "Архитектура и градоустройство" независимият общински съветник Борис Бонев от организацията "Спаси София".

Идейният проект е разработен от екип млади проектанти на "Спаси София" - арх. Таня Митакева, Богомил Пунчев, Константин Кирилов, ландашафтните архитекти Никол Иванова и Петър Пързулов. Проектът, който експертите на Спаси София са изработили, ще бъде предоставен безвъзмездно на Столичната община, за да бъде реализиран.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че това междублоково пространство в "Люлин" е едно от малкото незасегнати от реституцията, тъй като на повечето места в града частната собственост в тези пространства е възстановена. Изключително трудно беше да намерим такова място, в което да няма частен имот, да има безусловна компактна общинска собственост, която да бъде хем защитена с Подробен обществен план, хем да бъде възможна реализацията на подобна интервенция в обозрим срок, посочи Здравков. Той поздрави колегите си архитекти за изработения амбициозен проект и каза, че процедурата е минала през няколко етапа - идентифициране на имот, издаване на виза и т.н.

Проектът "Люлин градина" предвижда създаването на голяма и уредена зелена площ с богато озеленяване, алейна мрежа, пейки за сядане и места за отдих и общуване. В парка се планира да има две детски игрища за малки и по-големи деца и комбинирано спортно игрище за различни спортове. Проектът включва изграждането на осветление, видео наблюдение, модерен дизайн и ландшафтна архитектура.

Борис Бонев изтъкна, че екипът по изработването на проекта е имал пълната подкрепа на главния архитект на София, както и на кмета на район "Люлин" Милко Младенов, който също участва в пресконференцията. Това е един проект, който показва как граждански организации, администрация и политици могат да работят заедно, за да постигат по-добри цели. Бонев информира, че ще се бори да има специална общинска програма със съответен бюджет, която да позволи поне по десет междублокови пространства всяка година да бъдат цялостно обновени. Борис Бонев каза, че ще настоява проектът за парка в "Люлин" да бъде включен в бюджета на Столичната община за 2022 година.

Отчитайки опита си като районен кмет квалифицирам проекта за нов парк в "Люлин", предложен от екипа на "Спаси София", като прекалено амбициозен, каза за БТА кметът на район "Люлин" Милко Младенов. На пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство" общинският съветник Борис Бонев и главният архитект на София Здравко Здравков представиха план, който включва цялостна трансформация на 15 дка междублоково пространство в "Люлин 6". Борис Бонев ще настоява проектът да бъде включен в бюджета на Столичната община за тази година.

Според кмета на "Люлин" трябва да се каже откъде ще дойдат парите за финансиране на подобни проекти, а парите идват от данъците на софиянци. "При 150-200 лв. данък на едно жилище, да искаме безплатен транспорт, безплатно образование, безплатни детски градини, поддържане на зелени системи, няма как да стане", коментира Младенов. Той подчерта, че застава "рамо до рамо" с екипа на проекта за неговата защита пред Столичната община и за реализирането му.

Младенов определи като задоволително състоянието на междублоковите пространства в район "Люлин". Проблемът по думите на кмета е, че в "Люлин" собствеността на тези пространства е смесена. Реституцията през годините ги е е "разпарчетосала", посочи кметът. Много от тях районната администрация е защитила чрез съдебни процедури. В "Люлин" има над 200 общински междублокови пространства. Въпреки ограничените средства, тъй като не е тайна, че публичните средства са в постоянен дефицит, изградихме четири футболни игрища, повече от десет стрийт фитнес площадки, информира кметът. Той изтъкна, че район "Люлин" успява да привлече допълнително финансиране за поддръжката на междублоковите пространства чрез кандидатстване по индивидуални индивидуални проекти на Столичната община.

iStock/Getty Images

По отношение на паркирането в района кметът каза, че единственият начин за изграждането на многоетажни паркинги е публично-частните партньорства. Трябва да се търси привличане на частен ресурс в публична нужда, защото иначе общината няма как да изгради десетки подземни или надземни паркинги. Младенов съобщи, че район "Люлин" е подал до транспортната комисия към Столичния общински съвет локации, подходящи за изграждането на многоетажни паркинги на принципа на публично-частните партньорства. Младенов се надява, тези локации да бъдат одобрени и в "Люлин" да бъдат построени паркинги през следващите години, така че да се реши проблемът с паркирането в района.
БТА