10 000 са жертвите на пътя у нас за 9 години
10 000 са жертвите на пътя у нас за 9 години / снимка: БГНЕС, архив

За 9 години по пътищата на страната са загинали 10 000 българи, а над 120 000 са ранени и осакатени за цял живот. Черната статистика представи Ева Попова от фондация „Безопасни улици от Валя" по време на мирен протест срещу бавното правораздаване по отношение на катастрофите.

По думите на Попова делата срещу убийците на пътя се точат с години, а в огромен процент от случаите присъдите на виновните шофьори са условни.

Ева Попова беше категорична, че заради бавното правораздаване роднините и близките на жертвите на пътнотранспортни произшествия биват смачкани от системата: „Шокирани сме от факта, че в България се отсъждат условни присъди за убийци на деца. Не може един човек, който е отнел човешки живот да бъде осъден условно. Най-голямата наглост, която се наблюдава през последните месеци, е, че човекът, отнел живот, дори не се явява в съда. Друг пък шофира автомобила си без никакъв проблем. Това не е нормално и е крайно време разумът в тази държава да надделее".

Преди три години Банко Друмев губи дъщеря си, която е вървяла заедно с приятели си по тротоар по столичния булевард „България": „Дъщеря ми е убита на тротоара. Това се случи на 5 август 2011 година. След толкова време все още няма ефективна присъда, делата още се влачат. На втора инстанция сме. Първата отсъди три години условна присъда. Де факто виновният за смъртта на дъщеря ми и нейния приятел е син на прокурор".

Преди 4 години Султана Статева също губи сина си Георги Георгиев в катастрофа: „Синът ми беше убит на 24 май от един арогантен шофьор от Созопол. Присъдата е година и 8 месеца при положение, че той няма никаква вина. Синът ми се движи спокойно, спазвайки правилата. Шофьорът го връхлита отзад с бясна скорост, гонейки се, може би, с друг джип. Но всичко това се потули".