Зрелостници и седмокласници на изпит по български език и литература
Зрелостници и седмокласници на изпит по български език и литература / www.sxc.hu

1507 зрелостници от област Сливен са подали заявления за държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщават от Регионалния инспекторат по образование. В 4,15 ч. тази сутрин се генерира изпитният вариант на държавния зрелостен изпит по български език. Продължителността на изпита е четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности се предвиждат два допълнителни часа.

1748 седмокласници от област Сливен се очаква да се явят на Национално външно оценяване днес. 31 от тях са  със специални образователни потребности и ще им бъдат осигурени отделни класни стаи и консултанти. В 9.00 часа ще се състои теглене на изпитния вариант.

Тестът по български език и литература се състои от модул за Национално външно оценяване с времетраене 60 минути, включващ 25 задачи, и допълнителен модул – 90 минути, включващ преразказ върху неизучаван художествен текст, като се изпълнява конкретна дидактическа задача.

На 23 май от 8.00 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10.00 часа - външното оценяване по математика в 7 клас.

Подаването на документи за участие в приема след завършен VІІ клас по общия ред ще се извършва от 15 до 20 юни в ОУ „Д-р Ив. Селимински” – Сливен /за учениците от общини Сливен, Котел и Твърдица/ и в НУ „Л. Каравелов” – Нова Загора /за учениците от община Нова Загора/. За учебната 2012/2013 г. в област Сливен ще бъдат разкрити 15 профилирани паралелки в ПМГ „Д. Чинтулов” – Сливен, ГПЗЕ „З. Стоянов” – Сливен, ХГ „Д. Дамянов” – Сливен, СОУ „П. К. Яворов” – Сливен и СОУ „Хр. Ботев” – Нова Загора, и 16 паралелки в професионални гимназии.