Започнаха тържествата по повод 130 години Сливенска реална гимназия
Започнаха тържествата по повод 130 години Сливенска реална гимназия / netinfo

С водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий започнаха празничните прояви, посветени на 130 години от създаването на Сливенската реална гимназия.

Приветствено слово към учениците, учителите и гостите на тържеството произнесе директорът на Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” Бисерка Василева и възпитаник на мъжката гимназия, випуск 1952 година. Мажоретният състав към гимназията, под звуците на духовия оркестър на Танкова бригада, изигра свое съчетание и поздрави присъстващите. В небето бяха пуснати 130 бели, зелени и червени балони.

Програмата продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Добри Чинтулов”. В 14 часа бе представен и втория том на книгата „Доколкото знаем за тях”.

В Драматичен театър „Стефан Киров” бяха показани старопечатна литература, учебници и учебно-помощна литература.

Тържественото отбелязване на 130-та годишнина продължи с прожекция на филма „Сто и тридесет годишната история на сливенската гимназия през погледа на учители и ученици”.

Кулминацията на празника е поздравителен концерт с участието на хор „Добри Чинтулов” и ученици от гимназията.

Проявите продължават с програма на мажоретните състави на училището и духовата музика при Танковата бригада в Сливен, а от 20 часа е балът на випуските.

Елитната гимназия ще отвори вратите си за посетители. Денят на отворените врати ще е в Деня на будителите – 1 ноември. От 9 часа ще има представяне на интерактивни бели дъски, документ – камера, часове по химия, биология, география и история.