Започнаха проверки по злоупотреби с пари от Еврофондовете
Започнаха проверки по злоупотреби с пари от Еврофондовете / ОД на МВР

Мащабни проверки за установяване и пресичане на злоупотреби по     еврофондовете са започнали в Ямболска област, съобщи днес на брифинг комисар Стоян Драгнев, директор на областната дирекция на МВР - Ямбол. Те са насочени конкретно към финансовите средства, отпускани за подпомагане на селскостопанските проиводители. Проверките се извършват от служители на Икономическа полиция към ямболската дирекция на МВР специалисти от Техническия инспекторат и отдела за борба с измамите и противодействие на корупцията към Държавен фонд Земеделие. Предизвикани са по информация от различни източници  - от Върховна касационна прокуратура, от селскостопански производители, по оперативни сигнали  и други, уточни още комисар Драгнев.  Той уточни, че става въпрос за над 230 селскостопански парцела с хиляди декари земя, които се намират в землищата на всички общини в областта. Разясни и механизмите, които се използват при злоупотребите за получаване на субсидии от фонд "Земеделие". 

Селскостопански производители декларирали определени площи, без да имат правно основание за това и получавали субсидии, без реално да са ползвали земята. Декларирали необработваеми площи и угари като обработваеми, различни хора декларирали в общинските служби "Земеделие и гори" едни и същи площи. В много от случаите те били подпомагани от недобросъвестни служители от общинските служби и от Разплащателната агенция. Имало кметове на села, които заверявали договори за аренда, без арендодателите да присъстват.

Тъй като проверките още текат, а работата по установяване на нарушенията и злоупотребите изисква много време, на брифинга не бяха съобщени конкретни данни и факти. С разкриването на евентуалните нарушения и злоупотреби ще се предотврати неправомерното получаване на хиляди левове от европейските фондове, категоричен бе комисар Драгнев.

Прокурор Дойчин Дойчев подчерта, че работата по тези случаи е много трудоемка, в страната няма изградена практика по тях, но пък е изградено изключително добро взаимодействие между проверяващите. Той съобщи още, че вероятно има и организирани престъпни групи, в които участват и служители и че ще има задържани. Кога и кои - още е много рано да се конкретизира.  Съобщено бе още, че по предишни аналогични  случаи са извършени над 20 проверки, по 11 от тях са образувани досъдебни производства, а част вече са приключили.