Започнаха ремонтни дейности на покритието на Източната могила край новозагорското село Караново

От понеделник там се извършват подготвителни работи за поставяне на новата конструкция. От кметството са осигурили трима общи работници, които да помагат. 

Кметът Николина Стефанова изрази надежда, че обектът ще бъде отворен скоро за посетители, заради големия интерес. По думите й, там често идват туристи от цялата страна и от чужбина, които са разочаровани, че не могат да видят атракцията.

От няколко години обектът е затворен за посещения, понеже временното покритие се руши и е опасно. През март археолози алармираха за иманярски изкопи в района. През юли на посещение бе служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който заяви, че са необходими археологически проучвания, могилата трябва да бъде укрепена, да бъде изградена нова защитна конструкция и постепенно да се превърне в музей.

Министър Минеков: Могилата край Караново трябва да се превърне в музей

Д-р Веселин Игнатов, археолог в музея в Сливен, който е ръководил екипа, открил обекта през 2008 г., а сега - наблюдаващ археолог, заяви  че положението там е трагично. Той следи да не се допусне нарушаване на археологическите структури при изкопните дейности. Според него са необходими укрепване и консервация на експонираните артефакти - антична колесница и гроб. Новото покритие ще ги защити от климатичните влияния.

Проектът за реконструкция на покритието е на Министерството на културата, за близо 200 хиляди лева, изпълнителят е избран чрез конкурс, а срокът - два месеца. След това комисия ще реши съдбата на този паметник и ще бъдат предприети мерки.

Карановска могила бе открита през 2008 г., след иманярски покушения. Намерени бяха антична колесница и гроб с ритуална площадка.
БТА