Юлиана Колева: ВСС да анализира пропуските в делата с оправдателни присъди
Юлиана Колева: ВСС да анализира пропуските в делата с оправдателни присъди / ППГЕРБ Сливен

 

ВСС да анализира пропуските в случай на оправдателни присъди по знакови дела като делото "САПАРД". Това е предложението на депутата от ГЕРБ Юлиана Колева, вече член на ВСС, избран с най-много гласове.

Колева даде за пример решението на апелативния съдия Калин Калпакчиев - също влязъл в новия ВСС, който точно преди седмица оправда всички по делото „САПАРД”. Присъдата бе коментирана в четвъртък и от шефа на Европейската служба за борба с измамите с видимо остър тон.

В разговор с премиера Бойко Борисов, Джовани Кеслер определи решението като „притеснително” и заяви, че ОЛАФ (службата, подала сигнал за извършено престъпление – бел. ред.) ще анализира случая. Анализът не може да бъде направен преди конкретното делото да приключи, казва Колева.

Юлиана Колева все пак отбеляза като позитив, че Калпакчиев е изложил доводите си публично. По думите й честа практика била съдиите да препращат към четене на мотивите им без обяснения.

Колева обясни, че напуска депутатското си място, за да опита заедно с другите членове на ВСС да помогне за решаването на „болните” въпроси на съдебната система.