/ Дарик Нюз,архив
Шофьорите, които ползват чужди карти за паркиране на инвалидно място, ще бъдат глобявани
Само лицата, които имат издадени карти за безплатно паркиране на места за инвалиди, могат да ползват услугата, съобщи директорът на ОП „Градска мобилност“ Димитър Пантелеев. Служителите на предприятието провеждат информационна кампания за правата на хората в неравностойно положение. Право на паркиране и престой имат превозните средства, които към момента, при, и по време на паркирането, обслужват персонално лицето с валидна карта, издадена на негово име.
 
При престой в „Синя зона“, притежателят на картата следва да я постави на видно място - в долния ляв ъгъл на предното стъкло на превозното средство, откъм вътрешната му страна по такъв начин, че при осъществяване на контрол да са видими данните от нея.
 
Служителите на „Градска мобилност“ ще санкционират всички водачи на автомобили, които злоупотребяват и при паркиране използват чужди карти, както и тези, които спират извън местата за преференциално паркиране, обозначени с пътен знак „инвалид“.
 
Нарушители, премахнали скобите от автомобилите си, са предадени на прокуратурата

Правилата са регламентирани в приетата от Общинския съвет Наредба за условията и реда за платено и безплатно почасово паркиране на моторни превозни средства на територията на Община Сливен. Според нея в зоната за платено паркиране се осигуряват определен брой места за безплатно преференциално паркиране на превозни средства, превозващи хора в неравностойно положение.

Същите места за паркиране са с възможно най-добър достъп от входовете и подходите към тях и се обозначават с пътен знак „инвалид“ и с плътна пътна маркировка с изобразен международния символ „инвалид“.