Всеки пети младеж до 29 години - безработен
Всеки пети младеж до 29 години - безработен / netinfo

5 819 души са били регистрирани през първото тримесечие в област Сливен. Те са с 40 човека повече, отколкото през същия период на миналата година. Това сочи справка на Регионалната служба по заетостта в Сливен.

Една от рисковите групи на пазара на труда са регистрираните безработни жени. Те съставят 43,3%, а всеки пети е младеж до 29 години. Отпадналите от регистрация по причини, различни на започване на работа са общо 740 лица.

Обявените свободни работни места през първите три месеца на годината са 1 195 и нарастват 1,13 пъти. Този ръст е резултат от увеличения брой на местата по програми и мерки за заетост /общо с 10,4 на сто/, а така също и на местата, обявени на първичния пазар.

661 души са назначени на работа от началото на годината до сега в рамките на активната политика на Агенцията по заетостта. Преобладаващи са работодателите от шивашката, текстилната и хранително-вкусовата промишленост и от отрасъл „машиностроене".

Свободните работни места в края на периода са 108, от които 79 са обявени от работодатели, самофинансиращи заетостта на работниците си.