Почетен гражданин
Почетен гражданин / областна администрация Сливен
Областният управител поздрави котленци за Деня на народните будители
Областният управител  на Сливен Чавдар Божурски бе гост тържественото заседание на общинския съвет в Котел послучай Деня на народните будители, празник на Котел. „Няма учебник по история, общество и литература, в който децата ни да не прочитат името на вашия град, на Софроний Врачански, Георги Мамарчев, Георги Раковски, Петър Берон и много други просветители, деятели на културата и революционери.

Пожелавам ви да запазите техния будителски дух. Това е наложително, особено в контекста на актуалните приоритети на страната ни. Един от тях е задържането на децата в училище. Без образование пазарът на труда ще остане затворен, независимо колко са кандидатите” – каза на заседанието Божурски.

Той пожела на котленци да поощряват инициативите на ръководството на общината, на всеки обикновен гражданин, които създават по-добри условия за живот в Котел. „Оказа се, че не е невъзможно да бъдат привлечени инвеститори и да се отворят нови работни места, това е вече факт. Бъдете активни във вашето гостоприемство.

Възползвайте се от богатството на миналото, от щедростта на природата и човешкия потенциал.  Останете пример за толерантност, обединени около обща кауза – бъдещето на Котел, защото, както е казал Петър Берон в своите „Добри съвети” в Рибния буквар, „Днес да мислиш, утре що ще правиш ” – заяви още областният управител.
 
На тържественото общинско заседание гости бяха народният представител от ГЕРБ Галя Захариева, ръководители на държавни и общински структури.

Почетен гражданин
областна администрация Сливен

Председателят на общинския съвет Христина Чолакова обяви тазгодишният носител на Почетния знак на община Котел – предприемачът Едоардо Миролио. Наградата се присъжда с решение на местния парламент за значителни заслуги в развитието на Котел и общината. „Кметът Каранашев проведе работна среща с г-н Миролио с молба да разкрие свое производство.

В негово лице нашият град получи силна и мотивираща подкрепа” – съобщи Чолакова. През тази година е започнал работа нов цех за конфекция. След обучение на работа са били наети 40 души. Перспективата е дейността му да се разшири, като работните места се увеличат на 200. Наградата получи синът на инвеститора – Франко Миролио, който ръководи дейността на производството в Котел.

Празник
областна администрация Сливен

„Както аз, така и моят баща, намерихме в България един нов дом. Важен въпрос за нас е да можем да обучаваме хора, които да започнат работа” – заяви Франко Миролио и благодари за топлия прием в Котел. „Желанието ни е да бъде открита гимназия по текстил в нашия град. Вече проведохме първи разговор за това с просветния министър”, съобщи кметът Каранашев.
 
След заседанието се състоя тържествен ритуал за издигане на националния флаг и знамето на ЕС. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Раковски. Професорите Пламен Павлов, Андрей Андреев и Пламен Митев се срещнаха с гражданите и разговаряха с тях за приноса на котленци в процесите на Българското възраждане.

Ученици от НУФИ „Филип Кутев” изнесоха концерт. Празничната програма ще приключи с предпремиера на филма „Възвишение” по едноименния роман на родения в Котел писател Милен Русков. Режисьор на филма е Виктор Божков.