Античната крепост „Туида" е туристическа атракция №1 в България
Античната крепост „Туида" е туристическа атракция №1 в България / Община Сливен, архив
Вход свободен за Крепост „Туида” в празничните дни през септември. През дните 27-ми септември - Световен ден на туризма, 29-ти септември - Европейска нощ на учените и 30-ти септември - Европейски дни на наследството обектът ще работи без промяна в работното време от 09.00 часа до 20.00 часа, без прекъсване в обедните часове и със специално подготвена програма.

През последните три години Късноантичната и средновековна крепост „Туида” се превърна в неразделна част от културния живот на града и туристическо сърце на Сливен.

Откриха византийски монети при разкопки в крепостта „Туида”

На крепостта работи екип от аниматори и екскурзоводи, които посрещат посетителите и ги пренасят в миналото на обекта чрез похватите на „живата история“. Интересни и увлекателни беседи запознават с бита, културата, занаятите и военното дело на обитателите й. Предлагат се различни услуги като: стрелба с лък, обличане на средновековен костюм, снимки и демонстрации с хищна птица, с която се представя Соколарството като един от древните занаяти на предците ни.

Започват отново разкопки на крепост „Туида”

През 2016 г. Крепост Туида получи приз „Туристическа атракция/обект на годината“ в Първите годишни награди на Министерството на туризма.