Ветеринарната клиника спира дейността си по кастриране на бездомните кучета в Сливен
Ветеринарната клиника спира дейността си по кастриране на бездомните кучета в Сливен / Дарик Сливен

Фирмата, извършваща улавяне, обезпаразитяване, кастриране и връщане на място на заловените бездомни кучета в Сливен прекратява работа по програмата за овладяване популацията на бездомните кучета в Община Сливен. Това съобщи днес управителят на ветеринарната клиника д-р Мирослав Кожлеев.

По думите му една от причинете е, „че от отдел „Екология" към общината имат претенции за добре свършената ми работа, защото е много добре свършена".  Друга причина е, че не се заверяват протоколите, които той предоставя в Общината, и обясни, че ежегодно се извършват проверки от отдел „екология".

Докторът изрази притеснението си, че ако изпълнението на програмата за обработка на кучета в общината спре, то животните ще се размножат. Ветеринарният лекар обясни, че за неговата дейност, според договорът, който е сключен с общината, получавал 2 500 лева на месец, но според отдел „Екология" има много нарушения, които са констатирани при проверките. Кожлеев опроверга тези твърдения. Той заяви, че програмата, която се занимава с кастрацията на бездомните кучета, съгласно Закона освен вземане, кастриране и пускане на животните, задължително трябва да се направи и обезпаразитяване и ваксинация на обработените кучета, а това е едно от твърденията на отдел „Екология".

Дейността, която извършва д-р Кожлеев се извършва в клинка, а не в аптека „Привет", както е написано още в констатациите. Ветеринарният лекар обясни, че договора с община Сливен е едногодишен. Представители на Община Сливен и Областна

Дирекция по безопасност на храните са извършили проверка в клиниката на 24 юли. От общинския пресцентър съобщиха, че констатираните нарушения са, че  извършваните ветеринарни манипулации и прилагането на ветеринарно-медицински апарати не се вписват в регламентирания Ветеринарно-медицински дневник, в аптечната книга не са вписани закупените и изразходвани ветеринарно-медицински апарати за периода януари - май 2012 г.  Други нередности са факактурите за получените ветеринарно-медицински и имунологични препарати  не са представени на проверяващите като са извършени многобройни предписания, има несъответствие между отчетните документи пред общината и екарисажните експедиционни бележки в Шумен.  

За месец април са отчетени 29 кучета на стойност 2 468 лева. За следващия месец май отчетени са 103 броя на стойност 8 435 лева, което превишава месечния лимит по договор.