В разгара е подготовката на Празника на българското танцово изкуство
В разгара е подготовката на Празника на българското танцово изкуство / netinfo

Усилено тече подготовката на 12-то издание на Празника на българското народно танцово изкуство «Коледарски и сурвакарски празници – Ямбол 2007». Празникът е с конкурсен характер, съобщиха от администрацията.

До момента заявки за участие са подали 14 групи, като гостува и танцов ансамбъл при община Одрин – Турция. Участниците са разделени в две възрастови групи – до 14 години и над тази възраст. Наградите в първа група са - за първо място - 200 лв., второ -150 лв., трето -100 лв.

Във втора група първата награда е 300 лв., втората – 250лв., трета -150 лв. Предвиждат се награди за стимулиране в размер на 200 лв.

Целта на празника е проучване, съхраняване и утвърждаване на народното танцово изкуство, неговото богатство и многообразие, стимулиране интереса и любовта към народното танцово изкуство, осигуряване взаимовръзка и приемственост между поколенията, както и между самодейното и професионалното народно изкуство.

Празникът ще се състои на 14 декември в Голямата зала на общината. Паралелно с това тече подготовката за Национален Коледарски празник който също е с конкурсен характер и се провежда ежегодно на Рождество Христово.

Организатори са Община Ямбол, Общество за фолклор за Югоизточна България и Младежки дом „Георги Братанов”.