Увеличава се броят на болните от сифилис в Сливенско
Увеличава се броят на болните от сифилис в Сливенско / Thinkstock/Getty Images

Болните от сифилис в Сливенска област се увеличава. Новооткритите през тази година са 23 души, докато на отчет през миналата са се водели 13, съобщи за Дарик д-р Мая Миланова, началник на Центъра по кожни болести в Сливен.

Тревожното е, че повечето от тях са заразни, коментира специалистът и добави, че реалната цифра на заболелите от сифилис е три или четири пъти по - голяма от регистрираната. Сред тях има и деца, едно от които е заразено при блудство.

„Издирваме и лекуваме болните. Лечението е трудно, защото по-често пациентите са от групи с нисък социален статус, с ниски финансови възможности и изследването и лечението става за сметка на Центъра, но това е социална дейност, която сме длъжни да правим", коментира д-р Мая Миланова.

Ниска здравна култура, повече сексуални контакти без предпазни мерки, проституция, са сред основните причини за заразяване със сифилис. Стойността на цялостното лечение на болните от сифилис възлиза на около 400 лева, уточни д-р Миланова.

Всеки, който иска да научи актуалния си ХИВ статус може да се изследва безплатно и анонимно днес в Центъра по кожни болести в Сливен.