Два нови случая на СПИН в Сливенско
Два нови случая на СПИН в Сливенско / Thinkstock/Getty Images

Двама души от Сливенско са с потвърдена диагноза СПИН през 2015 година. Увеличава се и броят на болните от ХИВ и сифилис. Това съобщи за Дарик д-р Мая Миланова, началник на Центъра по кожни болести в Сливен.

Болните от сифилис през миналата година са 58, новооткритите са 18 души. Бебета са 23, от тях само едно е новооткрит случай, уточни д-р Миланова. Нови огнища на сифилис има в Твръдица, Шивачево и Сливен.

„Издирваме и лекуваме болните. Лечението е трудно, защото по-често пациентите са от групи с нисък социален статус, с ниски финансови възможности и изследването и лечението става за сметка на Центъра, но това е социална дейност, която сме длъжни да правим", коментира д-р Мая Миланова.

Сливенският регион е рисков- магистрала, ромско население, кръстопът, бежански лагери, който също е рисков контингент, трябва да се работи задължително, добави специалистът и уточни, че от Центъра имат възможност да преглеждат и изследват. Не малко са и хората, които сами ходят в Центъра за изследване.

Всеки, който иска да научи актуалния си ХИВ статус може да се изследва безплатно и анонимно в седмицата от 16 до 20 май в Центъра по кожни болести в Сливен (от 8.00-13.00 ч.) и във вирусологичната лаборатория в Регионална здравна инспекция (от 8.30 до 14.00 ч.), както и между 25-31 май в Центъра по кожни болести в Сливен (от 8.00-13.00 ч.).