Трифон Зарезан в село Николаево
Трифон Зарезан в село Николаево / община Сливен

Празникът на лозята и виното Трифон Зарезан бе честван в сливенското село Николаево. В традиционния ритуал “Зарязване” участваха кметът на Сливен Кольо Милев и собствениците на лозовия масив в селото Жельо Добрев и Георги Пенков.

Кольо Милев заяви „сливенските земи са благодатни за отглеждането на хубави лозя. Да има добро време и добра реколта, за да е възнаграден трудът на хората, да има здраве и благоденствие на всички.

Според народните обичаи по традиция днес стопаните от Николаево  с обреден хляб, украсен с грозде и лозови листа, сварена кокошка и бъклица с най-хубавото вино се отправиха към лозето, да изпълнят обреда, за да има богата реколтата през годината.

Традиционното за този ден зарязване на лозето пресъздадоха фолклорният състав на читалище „Светлина 1912” с ръководител Велико Колев в присъствието на гостите от Сливен, съседни села и много николаевци.

Велико Колев е земеделски производител. Той посочи, че основният поминък в селото е обработването на земята. Нови 400 дка трайни насаждения – лозя са създадени, насадени са новите сортове грозде – Траминер, Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Пино Ноар.

Трифон Зарезан в село Николаево
netinfo

Свещеникът на селото отец Стилиян с молитва към Бога благослови усилията на хората, за да има хубави плодове и пожела добро време и богата реколта през годината.

В миналото след зарязването на лозето по-богатите стопани канели на угощение в домовете си своите съселяни. Днес беше спазена традицията за почерпка с хубаво вино – Шардоне и Каберне, на площада в Николаево.