„Тайните на старата ракла”
„Тайните на старата ракла” / netinfo

Голяма изложба на кукерски маски ще организират ученици от Трето училище „Д-р Иван Селимински” в Сливен. Проявата е част от проект, наречен „Тайните на старата ракла”, защитен от Държавен Куклен театър – Сливен.

Над 120 деца ще представят своите творби. Изложбата ще бъде подредена днес във фоайето на Кукления театър. Децата са използвали за модели кукерски маски,  изработени от техните дядовци и баби, майки и бащи. На изложбата ще бъде показана  и маска, която съчетава каракачанските и българските фолклорни мотиви.

Според директора на театъра Ефимия Павлова, по-късно изложбата ще посети някои училища в града, за да могат повече деца да видят кукерските маски. Една от проявите по проекта бе и изложба, създадена от ученици на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”. Тя бе открита на 25 февруари. Младите художници представиха свои икони, текстилни пана и демонстрираха тъкане на килими.

Проектът „Тайните на Старата ракла” е подкрепен от Община Сливен и се осъществява в партньорство с Регионален  исторически музей, Регионална занаятчийска камара, Ансамбъл за народни песни и танци- Сливен и Национална художествена гимназия „Д.Добрович”. Проектът на Държавен куклен театър- Сливен се реализира с помощта на Национален фонд „Култура”.