Световно застрашени птици засечени край Болярово
Световно застрашени птици засечени край Болярово / netinfo

 

В резултат от редовно извършваната радиотелеметрия на царски орли(Aquila heliaca), екипът  на "Зелени Балкани" локализирал място със струпване на млади птици от защитения вид в района на Дервентските възвишения край Болярово. През януари и февруари 2009г., след серия от засичания на сигнал от предавателя на маркирана птица, екипът успял да установи точното местонахождение на млад  орел и да го наблюдава отблизо.

 

Благодарение на това, експертите и доброволците на Зелени Балкани, забелязали още три млади царски орли (два със второ оперение и един с първо), над 120 гарвана и една зимуваща черна каня. Най–вероятната причина за струпването на тези птици е наличието на мърша в района. Младият царски орел, вероятно женски, е маркиран от екипа на организацията през лятото на 2007г. Данните от проследяването на птицита досега доказват, че и през втората година от живота си тази птица зимува в района на Дервентските възвишения, близо до гнездовата територия, в която се е излюпил.

Маркирането на царски орли с радиопредаватели и последващото им проследяване се извършва за първи път в страната ни от Зелени Балкани. До момента в България, това е най-продължителното проучване на вида чрез използването на предавател.

Положителният ефект от това проучване е безспорен, тъй като чрез него се събират и анализират данни не само за маркираната птица но и за други индивиди и видове. От своя страна доброто проучване дава основа за по-успешно опазване, както на видовете, така и на техните местообитания.