Световна седмица на кърменето отбелязват в Ямбол
Световна седмица на кърменето отбелязват в Ямбол / netinfo

Ямбол е един от десетте областни центъра, в които от 1 август стартира Световна седмица на кърменето, съобщи събитието координаторът на Глобален алианс за защита на детското хранене и здраве в Ямбол Диляна Стоянова.

Мотото на тазгодишната кампания е „Подкрепа на майката-път към златото”, тоест всеки, който подкрепя майката получава златен медал, допълни още Стоянова. По думите и през последните години много майки занемаряват кърменето и предпочитат да хранят децата си с изкуствена храна.

Според статистиката младите майки предпочитат да не кърмят заради импланти в гърдите или ако се налага хирургическа интервенция, допълни още Стоянова.

За всички желаещи майки от Ямбол в събота в градската градина ще има празник с подаръци за децата и полезна информация за майките.

Световната седмица на кърменето е посветена на подкрепата на майките в достигането на „златен стандарт” в детското хранене и по точно кърмене на бебето до 6 месеца.

Целите, които си поставят организаторите е да се повиши съзнанието за нуждата и ценността на подкрепата, която получава майката, подкрепа на кърмещата майка на работното място, както и да се поощрят създаването на оптимални условия за осигуряване на подкрепа на майката през целия период на кърменето.