Светла Бъчварова: Генофонда от говеда трябва да получи държавна помощ
Светла Бъчварова: Генофонда от говеда трябва да получи държавна помощ / Дарик Сливен, Архив

За съхранението и усъвршенстването на генофонда от говеда е необходимо да се  изготви нотификация. Очаква се животновъдите да бъдат подпомогнати с национална помощ през 2014 година от  Държавен фонд земеделие. Това заяви в Сливен председателят  на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. д-р Светла Бъчварова.

Според д-р Бъчварова, държавната подкрепа на развъдните асоциации трябвада продължи, трябва и да бъдат отпуснати средства за поддръжка на генофонда. „  Тези, които искат да се занимават с говедовъдство, трябва да имат такава помощ, за да не са зависими от пазарните условия и да поддържат доходите си“, коментира още народния представител.

Важно е да има промяна в нормативната уредба за достъп до пасища и ливади. Предвижда се общинските и държавни пасища да могат да се отдават без търг на животновъдите след експертна оценка, посочи д-р Бъчварова.

Проф. д-р Светла Бъчварова присъства на първото национално говедовъдно изложение, провеждащо се на Сливенски минерални бани. В изложението участват елитни животни от всички породи в страната.

По думите на  председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни  обединенинето е положителна стъпка, „ а  това означава, че политиката, която те ще устояват като браншови организации пред изпълнителната и законодателната власт ще бъде единна“. Според нея държавната подкрепа на  развъдните асоциации трябва да продължи,  като се финансира част от дейността им