Сумата по облигационния заем е в сметката на община Сливен
Сумата по облигационния заем е в сметката на община Сливен / Дарик Сливен, архив

Успешно приключи пласирането на облигационната емисия на Община Сливен.

Кметът Стефан Радев информира, че предложените облигации са записани на 100 процента при параметри, които са по-добри дори от тези, които се гласуваха в Общинския съвет. Купувачът на емисията е Общинска банка. „Към условията добавихме и ограничение на лихвата, независимо от движението на лихвите и СОФИБОР. Лихвата не може да бъде повече от 5 процента, което лично аз го оценявам като много сериозен успех. Успяхме при тези добри параметри да договорим и това условие. Според мен, на фона на подобни емисии, постигнахме възможно най-добрите условия, независимо от това, че финансовите ни отчети изобщо не предполагат общината да е първокласен платец. Въпреки това, условията са много, много добри", каза кметът. Той отново благодари на всички, които се включиха в дискусията по темата, както и на дебатите в Общинския съвет.

Заместник-кметът по финансите Румен Иванов заяви, че след успешното пласиране на емисията, за общината се говори по друг начин и нейното място на финансовите пазари е по-добро.
„Това е огромен успех за Сливен. Успяхме да пласираме емисията на надбавка 2,1, плюс 6-месечен СОФИБОР, който при първото лихвено плащане ще бъде в размер на 0,333. Общият лихвен процент е 2,433. Това са най-добрите параметри, които към днешна дата на този пазар могат да бъдат постигнати. Може би сме единствената община с такива параметри от общините с нашия ранг", каза Иванов.

Сумата по облигационния заем в размер на 25 милиона лева вече е преведена по сметката на общината. В момента се извършват техническите и контролни процедури, включително и от системата за вътрешен контрол.

Задействано е погасяването на банковия кредит, на кредитите към ФЛАГ, работи се по обработката на плащанията към доставчиците.