Срокове за подаване на заявления за новите документи за самоличност
Срокове за подаване на заявления за новите документи за самоличност / Дарик

Постепенно ограничаване на приема на заявления за издаване на български лични документи по сегашния образец ще започне от 15 март /понеделник/. Това съобщи Мара Коджаманова началник на сектор „Български документи за самоличност" в ОД на МВР-Сливен. От тази дата няма да се приемат заявления за български документи за самоличност, за пребиваване и за шофьорски книжки с обикновена услуга - 30 дни.

От 15 до 23 март ще се приемат заявления за издаване на лична карта и паспорт на български граждани само за бърза (три работни дни) и експресна услуга (осем часа). От 17 март, включително, няма да се приемат заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи, издавани на чужденци с такса за бърза услуга. В този период ще се получават само готовите документи по сегашния образец. Няма да се приемат заявления за издаване на български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга от 24 март. На следващия ден след 12 часа спира приемът на всякакви заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец. След този час само ще се връчват готовите документи от сегашния образец. Първият ден, в който ще можем да подаваме заявления за лични документи от новия образец е 29 март. Приемът на заявления за издаване на български лични документи и по другите два вида услуги - бърза и експресна ще започне от 6 април. Запазват се сроковете на валидност- за лична карта и шофьорска книжка - десет години, паспорт - пет години.

Цените на новите документи са съответно лична карта - 18 лева, свидетество за упралвение на МПС - 25 лв и паспорт - 40 лв.Снимките за документите ще се правят на място, при подаване на заявлението. Коджаманова припомни, че подмяната на старите лични документи не е задължителна, ако срокът им на валидност все още не е изтекъл. Ако срокът на валидност на документите е до края на годината, гражданите имат шест месеца отсрочка, за да ги подменят.Има осигурена мобилна група, която ще обслужва хората с увреждания.