„Спри и се прегледай“ в Сливен
„Спри и се прегледай“ в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Презентация по проект „СПРИ и се прегледай“, образователен филм и видеоклипове ще бъдат представени по проекта на Министерството на здравеопазването "Спри и се прегледай". Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания ще бъде открита в Сливен на 21 септември, събота от 17 часа пред  общината.

Целта е въвеждане на модел за ранна диагностика на онкологични заболявания и по-специално рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот.

До края на годината по проект „СПРИ и се прегледай“ ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи (25-60 г. за рак на маточната шийка, 50-69 г. за рак на гърдата и над 50 г. за рак на дебелото и правото черво).

Всеки ще може да задава въпроси  към специалист в областта на скрининга, както и към представители на Регионалните здравни инспекции.